úterý 30. března 2010

Vystavené fotografie (I.)

Vzhledem k tomu, že výstava potrvá pouze necelé tři týdny, rozhodli jsme se pro Vás na těchto stránkách publikovat některé vystavené fotografie.

První z nich je fotografie, pořízená roku 1941 s podtitulem "Těžké cesty války" (autor I. Ozerskij). Zde snad není co dodávat, tvář vojáka mluví sama za sebe. Únava, vyčerpání, ústup ...


Druhá v pořadí je "Česká ostřelovačka Marie Ljalková", fotografie pochází z podzimu roku 1943 (originál Archiv Muzea ozbrojených sil Ruské federace).

Při pátrání pro tento článek o tom, kdo je vlastně paní Ljalková jsme zjistili, že je to naše první a poslední žena s ostřelovačskou puškou v první linii za druhé světové války, která se mimo jiné účastnila i bojů u Sokolova. Tam byla za své statečné chování navržena na vyznamenání sovětským řádem Rudé hvězdy.

V návrhu na vyznamenání se doslova píše: „Snajper od 2.roty, 9.3. při útoku na Sokolovo jako jediná žena-snajper postupovala v prvním sledu roty, svým statečným chováním strhovala mužstvo vpřed, mezi prvními vnikla do osady, kde se zúčastnila boje o zpevněný dům, zabila 5 nepřátelských automatčíků. Navržení na Orděn Krasnoj zvězdy.

Pokud se o této statečné ženě chcete dozvědět víc, doplňujeme odkazem na jedinečný web "Československé ženy bojující v zahraničních vojenských jednotkách za II. světové války", který uvádí i její medailon:

http://www.zeny-bojujici.cz/medailonky/82

Žádné komentáře:

Okomentovat